Over mij


Ruim dertig jaar werk ik in de journalistiek, waarvan ruim vijftien jaar ook in het (hoger) onderwijs. Ik studeerde hbo journalistiek, haalde een master religiewetenschappen en een eerstegraads lesbevoegdheid levensbeschouwing,


Sinds 2007 specialiseerde mij in het begeleiden van mensen en gesprekken die vastlopen en waar een inzicht, doorbraak of verandering gewenst is.

Hiervoor volgde ik trainingen en verdiepte ik mij in oplossingsgericht en provocatief coachen, coachen in zingeving en storytelling, in creatief schrijven, verbindende en interculturele communicatie, motiverende gespreksvoering, dialoog, moreel beraad, socratisch gesprek, systemisch en muzisch werk.


Ik schreef vier boeken waaronder 'Ziel zoekt zin, hoe verder als je geloof het niet meer doet' (2022), 'De F-factor van Nederland, op zoek naar hedendaags fundamentalisme' (2011) en 'Het duivels kussen, wat als je partner een ander geloof heeft dan jij' (2008), 


In mijn vrije tijd sport ik graag en ben ik het liefst buiten, in de natuur, of in een museum. 


Reviews Ziel zoekt zin

Erkenning


Veel kerkverlaters blijven in God geloven, maar hebben de kerkelijke gemeenschap ervaren als te onbuigzaam, te stellig over een set geloofsregels. Er was – zo is hun ervaring – geen ruimte voor hun twijfels en vragen. Dat houdt de kerk een spiegel voor. Hoe kan het dat mensen de kerk als zo verstikkend ervaren? Is de ruimte voor kritische en fundamentele vragen er alleen in theorie, of ook echt? […]


 Journalist Pauline Weseman formuleert dat vandaag in deze krant als ‘erkenning om iets te mogen voelen, even niet te weten wat je gelooft of helemaal niet meer te weten wat je gelooft – misschien nooit meer’.





Uit: hoofdredactioneel commentaar Nederlands Dagblad, Aaldert van Soest, 7 januari 2023

Boeiende waaier


Haar persoonlijke worsteling en zoektocht herkent Weseman bij veel van de mensen die ze interviewde. Min of meer bekende figuren in theologenland, zoals Rikko Voorberg, Samuel Lee en Janneke Stegeman komen aan bod. Maar ook minder bekende fenomenen als het Dansklooster of een groep die het jaar door in open water zwemt en daar waterspiritualiteit beleeft, worden geportretteerd. Dat gebeurt allemaal op een heldere en journalistiek zorgvuldige manier, zonder oordeel en met respect.


Ziel zoekt zin levert daarmee een boeiende waaier op van pioniers, die ieder op hun eigen manier zoeken naar een authentieke manier om hun geloof vorm te geven. Wat de meesten gemeen hebben is dat de gevestigde kerk die vorm in ieder geval niet biedt.


Uit: recensie, Bert Altena, Nieuwwij.nl, 10 november 2022

Authentiek


Elk verhaal dat je aantreft in dit boek heeft iets authentieks. Mensen zijn zoekend of juist verheugd dat ze een spoor hebben gevonden dat verder helpt. Of ze zijn verlost van de last van de traditie. Tegelijk zijn er verliesposten te noteren. Er is heel veel, uit het geloofsrepertoire, wat niet meer kan.


Dit boek is een welkome bron voor bezinning, over geloven vandaag. Zeker voor kerken. Je kunt er in elk geval uit afleiden dat openheid voor nieuwe, hedendaagse ervaringen broodnodig is, maar ook dat wat losraakt van de geloofstraditie en van bestaande vormen, weinig toekomstperspectief heeft.







Uit: recensie theologie,Tjerk de Reus, Friesch Dagblad, 17 december 2022

.

Geïnterviewd voor Margriet

als deskundige: hoe kun je meer leven vanuit je hart?

september 2024


Enkele fragmenten


Interview in PUP voor het

kunstproject #watrestvanjou van Charissa Bakema 

oktober 2024


Wat rest van jou?



Interview in Trouw

nav boek  'Ziel zoekt zin' en De Proeverij

22 oktober 2022


'De zoektocht naar mezelf

zou Gods weg kunnen zijn'



Bid, bedank, bewonder

Zondag 27 november 2022


Pauline Weseman was jarenlang gelukkig in het evangelisch christendom, waarin ze - achteraf gezien - haar geloof op ieder onderwerp kon 'rondbreien'. Tot de werkelijkheid erdoorheen brak. Haar vaste geloofsbeelden gingen op de helling. Nadat ze haar man verloor, brak een nieuwe crisis aan en ging haar geloof echt stuk. Toch bleef het geloof haar trekken en besloot ze te rade te gaan bij andere gelovige zoekers, nieuwsgierig naar vormen van nieuw christendom. Heeft ze gevonden wat ze zocht? En noemt ze zichzelf nog gelovig?

Interview Nederlands Dagblad

Zaterdag 7 januari 2023

Interview Eva Magazine

oktober 2022


Tekst: Harmke Zonneveld

Beeld: Nienke van Denderen


Bekijk meer op eva.eo.nl

De Verwondering

7 maart 2021

Pauline Weseman verloor haar man Boudewijn zeven jaar geleden aan kanker. De troostwoorden die zij kende uit haar evangelische jeugd, bleken geen pleisters op haar wonden. Ze belandde in een geloofscrisis. Inmiddels heeft ze nieuwe ankers gevonden: meditatie, stilte en menselijke verbondenheid.

Daarnaast is ze nog steeds op zoek naar de plaats die het christendom in haar leven kan innemen. Door de ervaring van het overlijden en het alleenstaand moederschap heeft ze ontdekt dat ware spiritualiteit voor haar uit gezamenlijke gebrokenheid bestaat. Ze pleit daarom voor kwetsbaarheid en de aanvaarding dat niet alles leuk is in het leven.

De Nachtzoen

 

9 februari 2022

In de meest donkere periode van haar leven werd journalist Pauline Weseman door haar lichaam stilgezet. Op golven van verdriet en eenzaamheid spoelde een nieuw inzicht aan. Een eerste nachtzoen.






4 maart 2022

Journalist Pauline Weseman besloot op een dag haar pijn niet meer te vermijden, maar op te zoeken. Het zou een beleid worden om nog vaak toe te passen. Een tweede nachtzoen.

.

Schuivende geloofszekerheden


Podcast NPO radio 5, EO,

van Elsbeth Gruteke, 26 februari 2021

 

Als geloofszekerheden gaan schuiven waar blijf je dan? Religiewetenschapper Pauline Weseman maakt een interviewserie over mensen die zoeken naar nieuwe vormen van christendom. Een zoektocht die begint in haar eigen leven. De vaste beelden van God verdwenen uit haar leven, het lijden deed zijn intrede, de overleving begon toen haar man op jonge leeftijd overleed en zij met twee kinderen achterbleef. Het raakte Elsbeth Gruteke dat Pauline vertelt dat dwars door dat alles heen een bodem onder haar bestaan is blijven bestaan. Is dat God?

Geloofsverlaters


Jacobine op 2

18 april 2021

 

Je hebt als kind geen keuze in wat voor gezin je wordt geboren. Maar welke weg je de rest van je leven kiest, is aan jezelf. Als je wieg in het huis van een orthodox gezin stond, dan kan het vinden van die eigen weg een flinke worsteling zijn. Daarover praat Jacobine Geel met journalist Pauline Weseman, schrijver Stephan Enter en journalist Ronit Palache, die ieder op hun eigen wijze het geloof van hun jeugd achter zich lieten. Dit is deel 1 van een tweeluik.

In november 2022 haalde mijn website het predicaat Website van de maand.

Verschenen:

Ziel zoekt zin

‘Elke keer weer die cyclus van vernieuwing. Afsterven en alleen dan opstaan, dichter bij je wezen, je kern, je ziel.’ – Pauline Weseman


Op 31 oktober 2022 verscheen bij uitgeverij Zilt het boek Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet, van Pauline Weseman. Het boek is een neerslag van haar persoonlijke en journalistieke zoektocht naar nieuwe ideeën en vormen van geloven, een nieuw christendom..


Pauline Weseman komt na het verlies van haar man in een geloofscrisis. Alles begint te schuiven. Ze gaat op zoek naar de contouren van een nieuw christendom, buiten de gebaande paden.


Tussen september 2020 en juli 2022 interviewt ze voor Volzin medezoekers en schrijft ze voor Trouw reportages over nieuwe vormen die ontstaan na een geloofscrisis. Ze ontdekt hoe de ziel steeds zijn weg vindt, juist door tegenslag.

 

In Ziel zoekt zin staan interviews met onder anderen voormalig Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman, PopUpKerk-voorman Rikko Voorberg, bijzonder hoogleraar feminisme en christendom Mariecke van den Berg en spoken word-artiest Rik Zutphen. De reportages gaan onder meer over Dansklooster,  raja christ centered yoga, kunst, duurzame diaconie, klimaatactivisme en waterspiritualiteit.

 

In het tweede deel staat een aantal duidende essays van de hand van Johan Roeland en Mariecke van den Berg, Joris Vercammen en Johan ter Beek.


BOEKPRESENTATIE EN PROEVERIJ

Op maandag 31 oktober is het boek gepresenteerd tijdens De Proeverij, voorafgaand aan de Protestantse Lezing. Bezoekers konden zelf meemaken en uitproberen wat in de reportages is beschreven. Tien makers uit de serie waren deze middag vertegenwoordigd.


Terugblik De Proeverij


'Zoek iets, vind iets anders, en besef dat wat je gevonden hebt je beter van pas komt dan wat je dacht te zoeken'.


De Amerikaanse crimischrijver Lawrence Block, die ik met dit citaat aanhaalde bij de opening van De Proeverij, kreeg zoveel meer gelijk dan ik al dacht. Mijn hoop was dat mensen zich die middag konden laten inspireren door nieuwe vormen van christendom, maar er gebeurde zoveel meer. De Proeverij op 31 oktober in Utrecht was met een uitverkochte zaal een zeer geslaagde middag waar ik met veel plezier op terug kijk, dankzij 150 deelnemers, de inzet van twaalf geweldige workshopleiders, van studentenvrijwilligers en mijn samenwerkingspartners Vrije Universiteit Amsterdam, Protestantse Kerk in Nederland, Trouw, Fonds Kerk en Wereld en Uitgeverij Zilt.


Ik vond mensen die uit hun comfortzone durfden te stappen en biddend protesteerden in het ING-gebouw, op kousenvoeten vrij dansten, de handen van een ander masseerden, zich lieten aanraken, al proevend de verschillen tussen drie soorten eenvoudig kraanwater ontdekten, nieuwe rituelen en vormen onderzochten, verbinding voelden met hemel, aarde en zichzelf in de boommeditatie, hun lijf ontdekten en rust vonden in de christelijke yoga, verhalen deelden en in die kwetsbaarheid verbinding voelden, even de tijd verloren en schilderend ervoeren wat een beeld van het nieuwe christendom met je doet, tegen welke heilige huisjes je aanloopt. En ondertussen aan de gang gingen met hun persoonlijke recept: wat voor basisingrediënten heb je al in huis, wat is jouw persoonlijke twist en wat voor ingrediënten ontdek je deze middag die voor jou werken?


Ontroering, verbroedering, verbinding, kwetsbaarheid, delen, herkenning, troost, activerend, betrokken, kerk- en religieoverstijgend. Dit alles zo te zien en te horen raakte ik er steeds meer van overtuigd dat deze herdenking van Hervormingsdag - al viel het op een maandag - geen betere dag had kunnen zijn voor dit evenement, om de geest van vernieuwing, enthousiasme en verandering uit de fles te laten komen, ruimte te geven. Er is nog meer behoefte aan een nieuw elan dan we al vermoedden. Hoe bijzonder is het elkaar hierin te vinden.


“Mag hier niet meer van en vaker, kunnen we de krachten niet bundelen, er kan zoveel meer,'” hoorden we geregeld die dag. En ja, we denken inderdaad na over een vervolg. Tips over frequenties, vormen en locaties zijn van harte welkom. Haak aan met jouw activiteit of geef een activiteit op die voor jou werkt. We willen halverwege 2023 met een concreet voorstel komen hier verder over na te denken met een aantal. Aanhaken? Neem contact op.


's Avonds was het Jacobidebat met PKN-scriba René de Reuver, Annemiek Schrijver, waar ik aan het panelgesprek deelnam.



Interview in Reformatorisch Dagblad, 23 april 2021

 


Een interview met het RD naar aanleiding van  de commotie tussen journalisten en kerkgangers in Urk en Krimpen aan de IJssel. Basiskennis over religie is voor journalisten onmisbaar. Docent Pauline Weseman wil haar studenten journalistiek vooral dit meegeven: Probeer religieuze mensen open te benaderen en te achterhalen wat hun drijfveren zijn.



Interview in Nederlands Dagblad, 12 juni 2017

 

Journalist, docent en religiewetenschapper Pauline Weseman (45) – actief voor Trouw en eerder werkzaam bij onder andere de EO en het AD – geeft alle 350 eerstejaarsstudenten van de hbo-opleiding journalistiek in Utrecht les in religie. Jodendom, christendom, islam, boeddhisme, hindoeïsme. Het vak – vier keer drie uur – heeft dezelfde status als bijvoorbeeld politiek, economie en kunst.