Meerdaagse schrijfretraites


Meerdere keren per jaar geef ik meerdaagse schrijfretraites in Dominicanerklooster Huissen, waarin je al schrijvend op zoek gaat naar je ziel en wat jou drijft.


Weekend of vijfdaagse schrijfretraite

De zoektocht van mijn ziel

In deze schrijfretraite diep je vanuit jouw persoonlijke levensverhaal momenten en ervaringen op die tekenend zijn voor jouw levensweg, de zoektocht van jouw ziel. Je ontdekt daarin wat voor jou belangrijk is, enkele oerthema's en een rode lijn.


Weekend schrijfretraite

Op drift

Je bent in een fase waarin je nieuwe wegen verkent. Het oude voldoet niet meer en je bent nieuwsgierig naar jouw nieuwe pad. In de schrijfretraite Op drift verken je vanuit jouw levensverhaal wat voor jou belangrijk is, hoe je de weg (terug)vindt naar je ziel.


Weekend of vijfdaagse schrijfretraite

Leven vanuit mijn ziel

Je staat op het punt om tot bloei te komen, maar je weet niet hoe je hier vorm aan kunt geven. Hoe zou je leven eruit zien als je meer in overeenstemming leeft met wie je werkelijk bent? Hoe kun je meer van betekenis zijn, wat heb je nog meer in huis, wat is jouw plek? In deze schrijfretraite onderzoek je jouw ware aard, wat je tegenhoudt daarnaar te leven en hoe je een stap zet om meer tot bloei te komen. Deze retraite met een nieuwe, andere methodiek kan los of als vervolg op De zoektocht van mijn ziel en Op drift worden gevolgd.


 

Vijfdaagse schrijfretraite in Franse Elzas


Met ziel en zaligheid aan het zorgen, maar wie zorgt er voor jou?

Herken je dit? Je bent iemand die je met volle inzet - gewild of ongewild – inzet voor een ander of de goede zaak. Misschien zet je je volop in voor het klimaat of een gemeenschap, zorg je voor een naaste of draag je in werk of privé een grote verantwoordelijkheid, maar. Soms bekruipt je een ongemakkelijk gevoel. Waar blijf ik in dit alles? Hoe blijf ik staande?


Is dat jouw verlangen? Kom dan vijf dagen opladen in de Franse Elzas bij mijn nieuwe schrijfretraite Ziel zoekt zorg, van donderdag 8 t/m dinsdag 13 augustus. En laaf je aan de rust in de weidse, glooiende natuur. Ontspan, reflecteer op jouw rol als zorgdrager en onderzoek al schrijvend hoe je voor jouw ziel zorgt in de zorg voor de ander en/of de wereld. En hoe je hier heel praktisch straks bij thuiskomst vorm aan geeft. We gaan ’s ochtends schrijven, ’s middags ontspannen in de vorm een schilderworkshop of wandeling door de bergen.


Deze retraite verzorg ik samen met en onder de bezielende leiding van Alexandra Breukink, predikante en projectleider van ABC-Climont. Dat is een nieuwe grensoverschrijdende ontmoetingsplek in een gehucht in de Climont, rondom de vier themavelden: natuur, cultuur, reflectie en spiritualiteit. Dit jaar is het thema zorgdragen.

 

Deze retraite is bedoeld voor een ieder die in zijn leven of werk meer of minder gericht is op de ander en/of de wereld en daar zijn rol en weg in wil vinden, zoals sociaal betrokkenen in familie, buurt en gemeenschap, mantelzorgers, werkers in zorg, maatschappij, onderwijs en kerk, leidinggevenden, coaches en therapeuten.


Lezing Ziel zoekt zin met schrijfworkshop

Een crisis kan je doen schudden op je grondvesten. Hoe ga je verder als alles anders is?

In deze lezing neem ik je mee in mijn zoektocht en die van tientallen geïnterviewden.


Zelf doorliep ik meerdere existentiële crises, onder meer nadat mijn man overleed aan kanker. Voor Trouw en Volzin vroeg ik zinzoekers twee jaar lang naar hun keerpunt, waarin zij niet meer op de oude voet verder wilden of konden. Dan blijkt dat juist door een crisis nieuwe ideeën en vormen van zingeving ontstaan. Met ruimte voor creativiteit, kunst, poëzie, lichamelijkheid en activisme.


De interviews, reportages en duidende essays verschenen eind 2022 in het boek ‘Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet’ bij Uitgeverij Zilt. Terwijl de interviews rond het boek nog verschijnen, krijg ik zelf met de ziekte te maken en voltrekt zich opnieuw een zoektocht naar zin en betekenis. 


In de workshop na de lezing laat ik het publiek al schrijvend ontdekken: wat helpt mij wanneer het erop aankomt en hoe geef ik daar meer ruimte aan?


Tijdsduur: 1,5- 2 uur inclusief lezing, workshop en vragen.


Benodigdheden: katheder, beamer met geluid, [en en papier.


Prijs: in overleg.

Biografische (schrijf)coaching


Wat is jouw verhaal?

Loop je vast in je persoonlijke of professionele verhaal?

Als biografisch coach help ik je vanuit jouw levensverhaal

overzicht te creëren, je (schrijf)plezier te hervinden

zodat je verder kunt, met je leven,

je (autobiografische) boek of andere schrijfsels.


OP DIT MOMENT NEEM IK GEEN NIEUWE

INDIVIDUELE COACHTRAJECTEN AAN

.


Verschenen:

Ziel zoekt zin

‘Elke keer weer die cyclus van vernieuwing. Afsterven en alleen dan opstaan, dichter bij je wezen, je kern, je ziel.’ – Pauline Weseman


Op 31 oktober 2022 verscheen bij uitgeverij Zilt het boek Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet, van Pauline Weseman. Het boek is een neerslag van haar persoonlijke en journalistieke zoektocht naar nieuwe ideeën en vormen van geloven, een nieuw christendom..


Pauline Weseman komt na het verlies van haar man in een geloofscrisis. Alles begint te schuiven. Ze gaat op zoek naar de contouren van een nieuw christendom, buiten de gebaande paden.


Tussen september 2020 en juli 2022 interviewt ze voor Volzin medezoekers en schrijft ze voor Trouw reportages over nieuwe vormen die ontstaan na een geloofscrisis. Ze ontdekt hoe de ziel steeds zijn weg vindt, juist door tegenslag.

 

In Ziel zoekt zin staan interviews met onder anderen voormalig Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman, PopUpKerk-voorman Rikko Voorberg, bijzonder hoogleraar feminisme en christendom Mariecke van den Berg en spoken word-artiest Rik Zutphen. De reportages gaan onder meer over Dansklooster,  raja christ centered yoga, kunst, duurzame diaconie, klimaatactivisme en waterspiritualiteit.

 

In het tweede deel staat een aantal duidende essays van de hand van Johan Roeland en Mariecke van den Berg, Joris Vercammen en Johan ter Beek.


BOEKPRESENTATIE EN PROEVERIJ

Op maandag 31 oktober is het boek gepresenteerd tijdens De Proeverij, voorafgaand aan de Protestantse Lezing. Bezoekers konden zelf meemaken en uitproberen wat in de reportages is beschreven. Tien makers uit de serie waren deze middag vertegenwoordigd.


Lezingen, miniretraites en workshops


Op aanvraag geef ik lezingen op maat over mijn persoonlijke zoektocht in leven, lijden en geloof. Steeds vaker verzorg ik daarnaast of aansluitend workshops, (mini)retraites en (mini)pelgrimages op evenementen voor wie iets interactiefs wil rond zingeving, schrijven en het levensverhaal. Dat is voor allerlei doelgroepen, zoals geestelijk verzorgers en theologen.


Een voorbeeld van een lezing is mijn Brief aan God. Deze schreef ik in 2021 op uitnodiging van kunstenaar Bob Venus voor het event Brieven aan God 3 op De Eemlandhoeve. In deze brief richtte ik mij sinds lange tijd rechtstreeks tot God.

Een spannende en mooie contemplatieve vorm om te

ontdekken hoe je je tot het transcendente verhoudt.

Online miniretraite tweede advent Domincanerklooster Huissen 

4 december 2022


Verlangen naar de wereld omgekeerd – Omkeren

Bij problemen hebben we vaak meteen een idee van een goede oplossing. Als ik of iemand nou maar zo doe, als dit nou maar gebeurde, dan zal er vrede zijn.

In wezen zit hier een heel mooi en groot verlangen achter naar betere tijden, en vaak een groot verdriet om iets dat er niet is, nog niet is of niet is gekomen, een verlangen naar omkering. De grote vraag is hoe om te gaan met dat verlangen. Hoe kom je tot vrede in jezelf?


Illustratie: Nina Sprong -Minnaar

Video: Misha Beliën

Boekrecensies


Voor Trouw schreef ik tussen 2011 en 2022 boekrecensies over religie, mystiek en spiritualiteit in Trouw. Van Thich Nhat Hanh en Chandra Livia Candiani tot Etty Hillesum, Jonathan Sacks en Thomas Merton.

Essays

Ik geniet ervan dieper te duiken in thema's die mij toch al bezighouden.


De moed vinden gelukkig te zijn - Kloosterkrant Huissen

Volgens mij zijn er drie soorten mensen. Mensen die niet weten wat hen gelukkig maakt, mensen die dit wel weten en hier ook naar leven, en mensen die het dondersgoed weten maar er te weinig naar leven. Tot die laatste groep behoor ik. 
Te midden van alle pleidooien van onder anderen sterpsychiater Dirk de Wachter het ongeluk meer toe te laten, ervaar ik juist de worsteling gelukkig te durven zijn.

Lees het in mijn essay.


 

Meditaties

 

Tijdens een existentiële crisis in 2017 ontdekte ik heilzame stilte en troostende mystieke teksten in christelijke meditatie. Vanuit de organisatie World Community for Christian Meditation startte ik met onder anderen predikant Dirk Neven van de Nicolaïkerk in Utrecht een wekelijkse meditatiegroep op de woensdagavond. Een keer meekijken? Klik hieronder voor meer informatie.

 


Columns

De Oud Katholiek


Over mijn leven en geloof schrijf ik sinds 2017 columns in het tijdschrift De Oud Katholiek van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland.


Terugblik De Proeverij


'Zoek iets, vind iets anders, en besef dat wat je gevonden hebt je beter van pas komt dan wat je dacht te zoeken'.


De Amerikaanse crimischrijver Lawrence Block, die ik met dit citaat aanhaalde bij de opening van De Proeverij, kreeg zoveel meer gelijk dan ik al dacht. Mijn hoop was dat mensen zich die middag konden laten inspireren door nieuwe vormen van christendom, maar er gebeurde zoveel meer. De Proeverij op 31 oktober in Utrecht was met een uitverkochte zaal een zeer geslaagde middag waar ik met veel plezier op terug kijk, dankzij 150 deelnemers, de inzet van twaalf geweldige workshopleiders, van studentenvrijwilligers en mijn samenwerkingspartners Vrije Universiteit Amsterdam, Protestantse Kerk in Nederland, Trouw, Fonds Kerk en Wereld en Uitgeverij Zilt.


Ik vond mensen die uit hun comfortzone durfden te stappen en biddend protesteerden in het ING-gebouw, op kousenvoeten vrij dansten, de handen van een ander masseerden, zich lieten aanraken, al proevend de verschillen tussen drie soorten eenvoudig kraanwater ontdekten, nieuwe rituelen en vormen onderzochten, verbinding voelden met hemel, aarde en zichzelf in de boommeditatie, hun lijf ontdekten en rust vonden in de christelijke yoga, verhalen deelden en in die kwetsbaarheid verbinding voelden, even de tijd verloren en schilderend ervoeren wat een beeld van het nieuwe christendom met je doet, tegen welke heilige huisjes je aanloopt. En ondertussen aan de gang gingen met hun persoonlijke recept: wat voor basisingrediënten heb je al in huis, wat is jouw persoonlijke twist en wat voor ingrediënten ontdek je deze middag die voor jou werken?


Ontroering, verbroedering, verbinding, kwetsbaarheid, delen, herkenning, troost, activerend, betrokken, kerk- en religieoverstijgend. Dit alles zo te zien en te horen raakte ik er steeds meer van overtuigd dat deze herdenking van Hervormingsdag - al viel het op een maandag - geen betere dag had kunnen zijn voor dit evenement, om de geest van vernieuwing, enthousiasme en verandering uit de fles te laten komen, ruimte te geven. Er is nog meer behoefte aan een nieuw elan dan we al vermoedden. Hoe bijzonder is het elkaar hierin te vinden.


“Mag hier niet meer van en vaker, kunnen we de krachten niet bundelen, er kan zoveel meer,'” hoorden we geregeld die dag. En ja, we denken inderdaad na over een vervolg. Tips over frequenties, vormen en locaties zijn van harte welkom. Haak aan met jouw activiteit of geef een activiteit op die voor jou werkt. We willen halverwege 2023 met een concreet voorstel komen hier verder over na te denken met een aantal. Aanhaken? Neem contact op.


's Avonds was het Jacobidebat met PKN-scriba René de Reuver, Annemiek Schrijver, waar ik aan het panelgesprek deelnam.

Eerdere boeken

 

De Fundi-Factor Van Nederland

Op Zoek Naar Hedendaags Fundamentalisme

Uitgeverij Meinema, 2011, 140 blz., € 10,50

 

Precies een eeuw geleden was een fundamentalist een Amerikaanse protestant die zijn geloofsfundamenten veilig wilde stellen. Tegenwoordig doet een fundamentalist eerder denken aan een militante fanaticus. Is dat terecht? In 2010 en 2011 ging ik een jaar lang ging ik voor dagblad Trouw op zoek naar hedendaags fundamentalisme, in twaalf interviews en reportages. De tocht voerde van orthodoxe joden en Pro Life-christenen in Nederland, langs een hindoevoorganger in Den Haag die de reputatie heeft ultrafundamentalistisch te zijn, naar bijeenkomsten van 'nieuwe spirituelen'. Zelfs zij, bekend om hun 'alles mag-mentaliteit', zouden fundamentalistische trekjes vertonen.


Trouw ontwikkelde met de Vrije Universiteit een online zelftest, waarin deelnemers hun fundamentalistische gehalte kunnen ontdekken. Joke van Sane analyseert in dit boek de resultaten van die test. Ook zijn diverse interviews opgenomen met bekende Nederlanders die de test deden, zoals schrijfster Franca Treur, rabbijn Awraham Soetendorp en internetprovocateur Bert Brussen. De fundi-factor van Nederland is een bundel met artikelen, beschouwingen en interviews die tijdens dit project in Trouw verschenen, waaronder essays van de Vlaamse kerkjurist Rik Torfs en Trouw-journalist Eildert Mulder.

 

Het duivels kussen

Wat als je partner een ander geloof heeft dan jij?

Uitgeverij Ten Have, 2008, 173 blz., € 14,90


Als partners en verschillend geloof aanhangen, wordt de relatie soms stevig op de prof gesteld. leder heeft zijn eigen ideeën over het leven: eigen feestdagen en rituelen, eigen opvattingen over opvoeding bijvoorbeeld. Hoe gaan gemengde stellen met die verschillen om zonder het geloof van de ander en van zichzelf tekort te doen? Wat zijn de verrijkingen, wanneer ontstaat er eenzaamheid?


In 2008 interviewde ik tien religieus gemengde stellen, zoals een moslim en een katholiek, een protestant en een boeddhist, een jood en een atheïst. Aanhangers van alle grote wereldreligies komen aan bod. Een ding hebben ze gemeen: ze kozen uit liefde voor elkaar. In en multireligieuze samenleving als de Nederlandse zijn deze stellen de pioniers: inspirerende voorbeelden van hoe je samen een weg kunt vinden, zonder je eigenheid te verliezen.


Met uitleg van onder anderen Antoine Bodar, rabbijn Awraham Soetendorp, Gé Speelman, Corry Nicolay en Jan Peter Schouten over het fenomeen gemengde huwelijken.