Reviews Ziel zoekt zin

Erkenning


Veel kerkverlaters blijven in God geloven, maar hebben de kerkelijke gemeenschap ervaren als te onbuigzaam, te stellig over een set geloofsregels. Er was – zo is hun ervaring – geen ruimte voor hun twijfels en vragen. Dat houdt de kerk een spiegel voor. Hoe kan het dat mensen de kerk als zo verstikkend ervaren? Is de ruimte voor kritische en fundamentele vragen er alleen in theorie, of ook echt? […]


 Journalist Pauline Weseman formuleert dat vandaag in deze krant als ‘erkenning om iets te mogen voelen, even niet te weten wat je gelooft of helemaal niet meer te weten wat je gelooft – misschien nooit meer’.





Uit: hoofdredactioneel commentaar Nederlands Dagblad, Aaldert van Soest, 7 januari 2023

Boeiende waaier


Haar persoonlijke worsteling en zoektocht herkent Weseman bij veel van de mensen die ze interviewde. Min of meer bekende figuren in theologenland, zoals Rikko Voorberg, Samuel Lee en Janneke Stegeman komen aan bod. Maar ook minder bekende fenomenen als het Dansklooster of een groep die het jaar door in open water zwemt en daar waterspiritualiteit beleeft, worden geportretteerd. Dat gebeurt allemaal op een heldere en journalistiek zorgvuldige manier, zonder oordeel en met respect.


Ziel zoekt zin levert daarmee een boeiende waaier op van pioniers, die ieder op hun eigen manier zoeken naar een authentieke manier om hun geloof vorm te geven. Wat de meesten gemeen hebben is dat de gevestigde kerk die vorm in ieder geval niet biedt.


Uit: recensie, Bert Altena, Nieuwwij.nl, 10 november 2022

Authentiek


Elk verhaal dat je aantreft in dit boek heeft iets authentieks. Mensen zijn zoekend of juist verheugd dat ze een spoor hebben gevonden dat verder helpt. Of ze zijn verlost van de last van de traditie. Tegelijk zijn er verliesposten te noteren. Er is heel veel, uit het geloofsrepertoire, wat niet meer kan.


Dit boek is een welkome bron voor bezinning, over geloven vandaag. Zeker voor kerken. Je kunt er in elk geval uit afleiden dat openheid voor nieuwe, hedendaagse ervaringen broodnodig is, maar ook dat wat losraakt van de geloofstraditie en van bestaande vormen, weinig toekomstperspectief heeft.







Uit: recensie theologie,Tjerk de Reus, Friesch Dagblad, 17 december 2022

.

Interview in Trouw

nav boek  'Ziel zoekt zin' en De Proeverij

22 oktober 2022


'De zoektocht naar mezelf

zou Gods weg kunnen zijn'



Bid, bedank, bewonder

Zondag 27 november 2022


Pauline Weseman was jarenlang gelukkig in het evangelisch christendom, waarin ze - achteraf gezien - haar geloof op ieder onderwerp kon 'rondbreien'. Tot de werkelijkheid erdoorheen brak. Haar vaste geloofsbeelden gingen op de helling. Nadat ze haar man verloor, brak een nieuwe crisis aan en ging haar geloof echt stuk. Toch bleef het geloof haar trekken en besloot ze te rade te gaan bij andere gelovige zoekers, nieuwsgierig naar vormen van nieuw christendom. Heeft ze gevonden wat ze zocht? En noemt ze zichzelf nog gelovig?

Interview Nederlands Dagblad

Zaterdag 7 januari 2023

Interview Eva Magazine

oktober 2022


Tekst: Harmke Zonneveld

Beeld: Nienke van Denderen


Bekijk meer op eva.eo.nl

De Verwondering

7 maart 2021

Pauline Weseman verloor haar man Boudewijn zeven jaar geleden aan kanker. De troostwoorden die kende uit haar evangelische jeugd, bleken geen pleisters op haar wonden. Ze belandde in een geloofscrisis. Inmiddels heeft ze nieuwe ankers gevonden: meditatie, stilte en menselijke verbondenheid.

Daarnaast is ze nog steeds op zoek naar de plaats die het christendom in haar leven kan innemen. Door de ervaring van het overlijden en het alleenstaand moederschap heeft ze ontdekt dat ware spiritualiteit voor haar uit gezamenlijke gebrokenheid bestaat. Ze pleit daarom voor kwetsbaarheid en de aanvaarding dat niet alles leuk is in het leven.

De Nachtzoen

 

9 februari 2022

In de meest donkere periode van haar leven werd journalist Pauline Weseman door haar lichaam stilgezet. Op golven van verdriet en eenzaamheid spoelde een nieuw inzicht aan. Een eerste nachtzoen.






4 maart 2022

Journalist Pauline Weseman besloot op een dag haar pijn niet meer te vermijden, maar op te zoeken. Het zou een beleid worden om nog vaak toe te passen. Een tweede nachtzoen.

.

Schuivende geloofszekerheden


Podcast NPO radio 5, EO,

van Elsbeth Gruteke, 26 februari 2021

 

Als geloofszekerheden gaan schuiven waar blijf je dan? Religiewetenschapper Pauline Weseman maakt een interviewserie over mensen die zoeken naar nieuwe vormen van christendom. Een zoektocht die begint in haar eigen leven. De vaste beelden van God verdwenen uit haar leven, het lijden deed zijn intrede, de overleving begon toen haar man op jonge leeftijd overleed en zij met twee kinderen achterbleef. Het raakte Elsbeth Gruteke dat Pauline vertelt dat dwars door dat alles heen een bodem onder haar bestaan is blijven bestaan. Is dat God?

Geloofsverlaters


Jacobine op 2

18 april 2021

 

Je hebt als kind geen keuze in wat voor gezin je wordt geboren. Maar welke weg je de rest van je leven kiest, is aan jezelf. Als je wieg in het huis van een orthodox gezin stond, dan kan het vinden van die eigen weg een flinke worsteling zijn. Daarover praat Jacobine Geel met journalist Pauline Weseman, schrijver Stephan Enter en journalist Ronit Palache, die ieder op hun eigen wijze het geloof van hun jeugd achter zich lieten. Dit is deel 1 van een tweeluik.

In november 2022 haalde mijn website het predicaat Website van de maand.



Interview in Reformatorisch Dagblad, 23 april 2021

 


Een interview met het RD naar aanleiding van  de commotie tussen journalisten en kerkgangers in Urk en Krimpen aan de IJssel. Basiskennis over religie is voor journalisten onmisbaar. Docent Pauline Weseman wil haar studenten journalistiek vooral dit meegeven: Probeer religieuze mensen open te benaderen en te achterhalen wat hun drijfveren zijn.



Interview in Nederlands Dagblad, 12 juni 2017

 

Journalist, docent en religiewetenschapper Pauline Weseman (45) – actief voor Trouw en eerder werkzaam bij onder andere de EO en het AD – geeft alle 350 eerstejaarsstudenten van de hbo-opleiding journalistiek in Utrecht les in religie. Jodendom, christendom, islam, boeddhisme, hindoeïsme. Het vak – vier keer drie uur – heeft dezelfde status als bijvoorbeeld politiek, economie en kunst.