Publicaties

Contact

Telefoon:
+31 (0)6 50 80 52 26

E-mail:
pauline@paulineweseman.nl

Bekijk mijn profiel op LinkedIn


Biografie

Befaamde uitspraak: ‘Ik vind het altijd wel prettig als het ergens over gaat.’

Pauline Weseman als journalist

Al tijdens het vwo en haar studie aan de Evangelische School voor de Journalistiek (1991-1995) in Amersfoort bouwt Pauline Weseman (1972) een actief bestaan op als freelance journalist. Ze schrijft onder meer columns over haar studentenleven voor Radio 3 (nu 3fm), artikelen voor regionale krant De Gecombineerde en de Evangelische Omroep. Ook zit zij in de studentenraad.

Na de studie kan ze bij de Evangelische Omroep aan de slag, als redacteur van de bladen Visie en Ronduit-Magazine. In 1996 verschijnt haar eerste boek: De waarheid op het spoor, een bundeling van haar columns voor Radio 3.
Twee jaar later stapt zij over naar het Utrechts Nieuwsblad (sinds 2006 AD Utrechts Nieuwsblad). Hier leert zij de dagbladjournalistiek onder de knie te krijgen. Ze schrijft tal van nieuws- en achtergrondverhalen over maatschappelijke onderwerpen, gezondheidszorg, allochtonen, armoede, wetenschap en (hoger) onderwijs.
Daarnaast zit zij in de redactieraad, monitorgroep inhoud en monitorgroep allochtonen van het Utrechts Nieuwsblad.
Van 2004 tot 2006 schrijft zij columns voor Ouders van Nu over haar turbulente leven als zwangere en moeder.
Werkend als journaliste wetenschap en zorg bij de nieuwsdienst van het AD Utrechts Nieuwsblad, besluit Pauline Weseman in 2006 dat het tijd is om voor zichzelf te beginnen als journalist.

Pauline Weseman als journalist en religiewetenschapper

Pauline zoekt al langer naar meer diepgang in haar werk en besluit zich in 2006 verder te specialiseren in religie. Zij ondervindt een gebrek aan kennis in de Nederlandse media over de achtergronden en gevoeligheden van de vele verschillende religieuzen in Nederland. Om dat tij te keren volgt zij de master Religie & Theologie aan de Universiteit Utrecht die zij in 2010 behaalt.
In 2008 heeft ze haar tweede boek op haar naam staan: Het Duivels Kussen, wat als je partner een ander geloof heeft dan jij? Ze schrijft voor diverse opdrachtgevers, onder meer voor Trouw, de crossmediale website www.nieuwwij.nl, Mama Magazine, onderwijs- en overheidsinstellingen. Ze werkt twee jaar bij dagblad Trouw, redactie religie & filosofie, geeft lezingen over religies en werkt mee aan drie boeken over religie en cultuur.
In 2011 verschijnt haar derde boek De fundi-factor van Nederland, een zoektocht naar hedendaags fundamentalisme, in samenwerking met uitgeverij Meinema en Trouw. Bij Trouw is zij sinds 2011 vaste religierecensent.

Pauline Weseman als journalist, religiewetenschapper en docent

Via een gastcollege over ethiek en journalistiek raakt Pauline Weseman als freelance docent verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede, Academie Journalistiek & Communicatie. Hier geeft zij vanaf 2007 les over wereldreligies, recenseren, journalistieke ethiek en trends. Het geeft haar voldoening om haar kennis en ervaring door te geven en jongeren wegwijs te maken in een voortdurend veranderend vak waarin populisme en hypes zegevieren.
Het lesgeven maakt haar zo enthousiast dat zij in 2010 besluit zich eveneens te bekwamen in het onderwijsvak. Ze gaat aan de slag als parttime docent levensbeschouwing aan het Christelijk Gymnasium Utrecht en haalt in 2011 haar eerstegraads bevoegdheid docent godsdienst en levensbeschouwing aan het Centrum voor Onderwijs en Leren (voorheen IVLOS) aan de Universiteit Utrecht.
Ze ontwikkelt en studeert af op een didactiek die vooroordelen over bevolkingsgroepen (zoals moslims en Polen) onder jongeren doorbreekt en daaraan gekoppeld een didactiek die jongeren vanuit de actualiteit en hun belevingswereld motiveert voor onderwijs. Deze zogeheten perceptiedidactiek is geïnspireerd op haar ervaringen in de journalistiek en samen te vatten in de ‘4 F’s’. Om jongeren te helpen tot een genuanceerder, menselijker beeld van een bepaalde bevolkingsgroep te komen, ontdekt Pauline dat hun aandacht namelijk eerst getrokken dient te worden door een herkenbare situatie of emotie (Focus), dat zij daarna de juiste feiten gepresenteerd moeten krijgen (Facts), de personen in kwestie ontmoeten (Face tot Face) en met elkaar in discussie gaan om tot een doordachte, onderbouwde mening te kunnen komen (Forum). In al deze lesfases zet zij een variëteit aan mediavormen in. Ze publiceert hierover in vaktijdschrift Narthex.

Drie dagen per week werkt Pauline als docent religie en journalistiek aan de School voor Journalistiek (Hogeschool Utrecht). Zij doet vanuit het lectoraat crossmediale kwaliteitsjournalistiek promotieonderzoek naar religie en media.
Een dag per week verricht zij freelancewerk, onder meer als vaste religierecensent voor Trouw.


De fundi-factor van Nederland

De fundi-factor van Nederland

Op zoek naar hedendaags fundamentalisme.
(Meinema, 2011)

Lees verder

Het Duivels Kussen

Het Duivels Kussen

Wat als je partner een ander geloof heeft dan jij?
(Ten Have, 2008)

Lees verder

De Waarheid op het Spoor

De Waarheid op het Spoor

40 Radiocolumns geschreven van 1992-1994 voor Spoor 7, 3fm.
(Kok Voorhoeve, 1996)

Lees verder